Együttműködés az UNICEF Magyarországgal

Közös gyermekvédelmi képzést tartott a Bárka csapat az UNICEF Magyarországgal

Közös gyermekvédelmi képzést tartott a Bárka csapat az UNICEF Magyarországgal. A táborok lebonyolításához kapcsolódóan protokollt dolgoztak ki a szakemberek és a Bárka tábor munkatársai. 


A protokoll és az együttműködés elősegíti azt, hogy a gyermekeket hatékonyan meg lehessen védeni a bántalmazásoktól, visszaélésektől. Ez a védelem minden gyermekkel foglalkozó közösségben alapvető fontosságú, de különösen igaz ez a Bárka táborban, ahol a résztvevő gyerekek között nagy számban vannak hátrányos helyzetű vagy nevelőszülői gondoskodásban élő gyerekek.

Az UNICEF munkatársai július végén képzést tartottak a tábor szakmai vezetőinek, így a szervezők az idei augusztusi és szeptemberi turnusokon már alkalmazni tudják a közösen kidolgozott protokollt, irányelveket. A táborban dolgozók választ kaphatnak többek között arra, milyen esetben kell beavatkozni, kinek kell jelentést tenni, mikor kell értesíteni a szülőket, hogyan kell reagálni mind a gyerek és felnőtt, mind pedig a gyerekek közötti visszaélésekre. Az UNICEF Magyarország szakértői a táborozás időszaka alatt is a szervezők, gyermekfelügyelők rendelkezésére állnak, és igény szerint segítséget nyújtanak a felmerülő kérdésekben, támogatják a gyermekvédelmi irányelvek bevezetését és megfelelő alkalmazását.

Az irányelv a táborban gyerekekkel foglalkozó felnőtteknek segít a bántalmazás különböző formáinak felismerésében, ismerteti az erőszak megelőzésének módszereit, továbbá részletes útmutatót nyújt a gyermekekkel szembeni fizikai, érzelmi és szexuális visszaélések kezeléséhez. 

„Nagyon örülünk, hogy egy történelmi egyház felismerte a gyermekekkel szemben elkövetett erőszak elleni fellépés szükségességét. Ezt a problémát nem szabad tabusítani, mert ma is nagyon aktuális” – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője egy friss kutatásra utalva,  miszerint a szülők egy része (14%) nem tekinti problémának a testi fenyítést a nevelés során, és az iskolai közösségekben is igen gyakori az erőszak. „Az UNICEF Magyarország gyermekjogi tevékenységének egyik kiemelt területe a gyermekbántalmazás megelőzése és annak kezelése, így örömmel fogadtuk az együttműködés lehetőségét” – tette hozzá a szakértő.

 

 

 „A táborban a ránk bízott gyerekek védelme mindennél fontosabb” – vallja Dr. Becze Orsolya, a Bárka tábor szakmai vezetője. „Számunkra alapvető, hogy olyan biztonságos környezetbe érkezzenek, amely megvédi mind a gyerekeket, mind a táborban közreműködő fiatalokat, önkénteseket attól, hogy bántalmazás vagy visszaélés áldozatává váljanak. Az UNICEF által kidolgozott irányelv ebben nyújt segítséget, segít a gyermekbántalmazás és veszélyeztetés felismerésében és a hatékony esetkezelésben. Olyan tudás ez, amelyre minden tábori közreműködőnek és pedagógusnak szüksége van. Természetesen nemcsak a táborban, hanem azon kívül is, egész évben a gyermekekkel végzett munka során az iskolákban, tanodákban. A kidolgozott tábori jelzőrendszeri mechanizmus egyértelmű kereteket teremt a bántalmazási esetek jelzése és kivizsgálása során. A biztonságos keretek mellett való elköteleződés minden táborban közreműködőnek személyes felelőssége. Aki a Bárka táborba belép – mindegy, milyen minőségben – emellett teszi le a voksát”- nyilatkozta Becze Orsolya.  

2020.08.10.

További hírek
"Egy csoda ez a hely" - Bemutatjuk a 2020-as Bárka Tábor kisfilmjét
2020.10.08.

Az idei évben is kisfilmet készítettünk, hogy megpróbáljuk megmutatni, mit jelent a résztvevőknek a Bárka Tábor, legyen szó táborozóról, táborvezetőkről vagy éppen a szervezőkről. 

2020 is a Bárka tábor éve!
2020.08.10.

Alapos mérlegelés után, szigorú szabályok és elővigyázatosság mellett, de 2020-ban is indulhat a Bárka Tábor, melynek keretében 5 turnusban, közel 1000 fiatal vehet részt az élménypedagógiai és hitéleti programokon.

Sajtótájékoztatóval indult az első 2020-as Bárka tábor
2020.08.10.

Igen jó hangulatban telt a Bárka Tábor sajtótájékoztatója, melyen Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Pápai Joci zenész és a Bárka Tábor jószolgálati nagykövete, illetve Gér András zsinati tanácsos osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

Elindult a Bárka Tábor közösségi finanszírozása
2020.08.10.

Elindult a Bárka Tábor közösségi finanszírozása, amit 2020-tól már magánemberek és vállalkozások is támogathathatnak. 

Együttműködés az UNICEF Magyarországgal
2020.08.10.

Közös gyermekvédelmi képzést tartott a Bárka csapat az UNICEF Magyarországgal. A táborok lebonyolításához kapcsolódóan protokollt dolgoztak ki a szakemberek és a Bárka tábor munkatársai. 

Ugrás a hírekre